1 czerwca mieszkańcy Dąbrowy - wioski tematycznej zdrowego życia - zorganizowali dla dzieci z Przedszkola Integracyjnego w Koszalinie imprezę z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka. Dzieci miały okazję zapoznać się z ofertą edukacyjną gospodarstwa "Wszystkie zwierzęta małe i duże", gdzie bawiły się w towarzystwie niezliczonych gatunków zwierząt: kóz, świnek, świnek wietnamskich, koni, krów, królików i wielu innych. Odwiedziły także gospodarstwo w którym mogły zobaczyć jak powstaje wiejski chleb oraz miały możliwość własnoręcznego upieczenia bułeczek. Na "Wesołej Łączce" - kolejnej atrakcji Dąbrowy - dzieci bawiły się w przeciąganie liny, żonglowanie, diabolo oraz zabawy z chustą Klanzy, był także ciepły poczęstunek oraz przejażdżki wozem konnym. Zapraszamy do Dąbrowy na kolejne imprezy !
w dąbrowie wycieczki i imprezy są raz w roku i zazwyczaj wstyd się potem przyznac do takiej imprezy.
administrator Site Admin
Wysłany:
Sro Lip 25, 2007 7:41 pm
ziutek napisał:
w dąbrowie wycieczki i imprezy są raz w roku i zazwyczaj wstyd się potem przyznac do takiej imprezy.
Myślę że nie jest aż tak źle. W tym roku takich imprez było już kilka, a opinie dzieci z przedszkola integracyjnego jak i pań opiekunek uczestniczących w imprezie z okazji Dnia Dziecka były bardzo pochlebne.
ziutek Gość
Wysłany:
Pon Lip 30, 2007 9:08 am
to napiszcie o ostatniej imprezie gdzie bylo 20 osób, na 120 zaplanowanych. Same VIPY . Impreza jak zwykle do bani. i nie piszcie ze bylo juz kilka imprez bo to tylko wasze pobozne zyczenia. Dabrowa umiera.
administrator Site Admin
Wysłany:
Pon Lip 30, 2007 5:36 pm
Jeżeli chodzi o ostatnią wizytę w Dąbrowie, to było to spotkanie partnerstwa międzynarodowego naszego projektu, więc z założenia nie była to impreza masowa. Rzeczone 20 osób to właśnie przedstawiciele naszych partnerów z Polski i zagranicy i o ile mi wiadomo nie miało być ich więcej.
ziutek Gość
Wysłany:
Wto Lip 31, 2007 6:51 pm
nie o tę imprezę chodziło....
K Gość
Wysłany:
Sob Sie 11, 2007 7:23 am
witam wszystkich!!niewiem o co wam chodzi ale moim zdaniem to swietny pomysl z tymi wioskami!!!Trzeba tylko wiecej pomyslow na promocje no i CHĘCI!!!!!!pozdrawiam wszystkich i powodzenia w realizacji planow!!!!
mieszkaniec innej wsi Gość
Wysłany:
Sob Sie 11, 2007 8:37 am
Jak tu cokolwiek osiągnąc w atmosferze takiej nienawisci. Temu jednemu gościowi - z emotikonami-to aż piana idzie z ust. Ludzie spokojnie pogadajcie. Marzy waM SIĘ PROMOCJA wsi właśnie widac jak się promujecie. Ktoś próbował otworzyc wam oczy, nie ważne ziutek czy rałowicz, mieszkaniec czy gosc zobaczcie co z tego wyszlo......Inne wioski mają stony internetowe, fajne cykliczne festyny w których udział bierze cała wieś, wycieczki a wy co? Jak daleko zajedziecie w takiej podłej atmosferze. Co niektórym AR zyczę aby nie dali się wciągnąc w głupie zaczepki, to poniżej pewnego poziomu, temu/ej od emotikonów aby ugryzł/a się w język i pomyślał/a zanim coś jeszcze napisze, bo nie ma to dobrego wpływu na pozytywną reklamę wsi , reszcie spokoju inaczej nic nie osiągniecie......... I ZGODY
ziutek Gość
Wysłany:
Nie Sie 12, 2007 2:58 pm
a co tu taka cisza?
k Gość
Wysłany:
Wto Sie 14, 2007 12:59 pm
myślimy co napisac.................
ziutek Gość
Wysłany:
Wto Sie 14, 2007 5:48 pm
Nareszcie mam na drugą zmiane i mogę trochę popisac. Gdyby szef wiedział co robię w godzinach pracy....wiele osób pisało opromocji wsi. Ale czy próbowaliście promowac swoja miejscowosc sami, bez inicjatywy tych z góry. Macie chyba jakieś folderki, wizytówki, znaki reklamowe. Mieszkacie blisko morza- był tam ktoś z was, zielone szkoły, kolonie,gospodarstwa agro od czegoś trzeba zacząc. może nawet indywidualnych turystów dałoby się połączyc w zorganizowane grupy. Lato nie sprzyjało opalaniu....A czy pomyśleliście o jesieni....Szkoły, przedszkola tają tyle możliwości. Rozwieżliście swoje ulotki do tego typu instytucji.Sianów, Koszalin i w druga stronę Sławno,Słupsk PROBOWALIŚCIE. Pożądny festyn za darmo ( i tak zarobicie na piwie, kiełbasce, cieście- jeżdzicie po festynach to wiecie jak to działa)jeden na otwarcie sezonu, drugi na zakończenie.Nie czekac aż ci z góry coś wam zaoferują, brac swoje sprawy w swoje ręce, bo inaczej nic z tego nie będzie. W zeszłym roku olali was towarzysze z innych wiosek tematycznych prawda....Jest was tylu i nie potra
Marek Gość
Wysłany:
Czw Sie 16, 2007 7:21 pm
Dlaczego tak trudno o zgodę? Co takiego jest w kłótniach i konfliktach, że w nie wpadamy? Dlaczego przeważnie łatwiej się pokłócić niż pogodzić? Pytam o to, bo wiem przecież, że zgoda buduje a niezgoda rujnuje, więc dlaczego niekiedy łatwiej przychodzi nam rujnować niż budować. Od czego się zaczyna kłótnia? Pierwsze podejrzenia, niesnaski? Przyczyny są różne ale u gruntu jest pewnie poczucie, że zostałem przez kogoś oszukany, skrzywdzony, że nie było sprawiedliwie, ze ktoś coś na mnie powiedział, że mnie wyśmiał. I już nie dojdziesz kto zaczął, kto ma rację…
Kiedy zgoda buduje to jak do niej powrócić, jak wspólnie pracować, bawić się? Wydaje mi się, że wioski tematyczne to zachęta do współpracy, przykład, że można coś zrobić razem i to na dłużej a nie tylko na czas jednej imprezy, jednego święta. Ile pięknych rzeczy można zrobić razem, jak miło żyć wśród ludzi przyjaznych sobie. Tylko, jak porzucić żal, co gdzieś zapadł w serce, jak jeszcze raz wyjść do innych i tak zwyczajnie zagadać. Jak zapomnieć o urazach? Nie wiem, bom sam nie bez winy. Na swój użytek staram się wyobrazić sobie człowieka, z którym się o coś kłócę, który ma coś do mnie, jako małe dziecko. Myślę, że to małe dzieci w nas, gdzieś w środku, chcą być chwalone, doceniane, kochane… i jak tego nie dostają, jak coś jest nierówno podzielone, jak ktoś nie zauważył ich zasług, ich zdolności, umiejętności i w porę nie pochwalił, to się smucą, płaczą, tupią nogami. A jak może pokazać swój żal, gniew, zawód człowiek dorosły? Przecież nie będzie tupał, płakał przy innych.
Obserwuję z daleka to, co robicie w Dąbrowie, podobają mi się Wasze pomysły i życzę Wam, żebyście byli przykładem dla innych, jak można razem tworzyć przyszłość wsi, przykładem godzenia się, bo bardzo nam takich przykładów potrzeba.
Maciej
Wysłany:
Pon Sie 20, 2007 3:15 pm
W Dąbrowie byłem dopiero 2 razy, lecz już za pierwszą wizytą byłem pod wrażeniem miejsca w jakim wieś jest położona. Miejsce jest przepiękne, ciche, pełne bardzo zróżnicowanej roślinności, ciekawym ukształtowaniu terenu. Byłe kopalnie torfu zamieniły się w tereny bagniste, które są bardzo atrakcyjne. Nie wszystkie wioski mogą się pochwalić takimi zasobami jak Dąbrowa, a zasoby niosą za sobą możliwości.
Podczas drugiej wizyty, która miała miejsce bardzo niedawno, poznałem Dąbrowę bardziej, poznałem też kilku wspaniałych ludzi. Ludzi bardzo odważnych, bo nie jest łatwo iść inną ścieżką niż cała otaczająca społeczność, nie bać się wyzwań i nie zamykać się przed „nowym”. Sam znajdowałem się w takiej sytuacji w mojej miejscowości, gdy pracowałem z młodzieżą w drużynie harcerskiej, wiem jak trudno jest uzyskać sojuszników do działania, a jak łatwo zyskuje się wrogów. W takich chwilach powtarzałem sobie „ Tylko martwe ryby płyną z prądem rzeki”. Teraz gdy patrzę na moją wytrwałość, widzę że przyniosła plony. Zapewne i tak będzie z działaniami w Dąbrowie. Dąbrowa nie umiera, powiedział bym bardziej, że niedawno się przebudziła. A jeśli 20 osób to Mało, to ilu ludzi przyjeżdżało do Dąbrowy, by ją zobaczyć, przed rozpoczęciem działań ?
Z każdej „imprezy” można wyciągnąć wnioski, tak by kolejna była lepsza od poprzedniej, człowiek uczy się na błędach, na swoich najlepiej. Ten kto organizował kiedykolwiek duże przedsięwzięcia (na powiedzmy, ponad 100 osób) wie, że nie jest to możliwe, by wszystko poszło zgodnie z planem. Dzięki temu jednak mamy nowe doświadczenia, których byśmy nie mieli bez takich właśnie, nie do końca udanych imprez.
Dziękuje bardzo za wspaniałą współpracę i gościnę!
~ Gacek
_________________ Carpe diem...
administrator Site Admin
Wysłany:
Wto Sie 21, 2007 12:49 pm
Wszyscy mieszkańcy Dąbrowy pragnący wziąć udział w projekcie tworzenia wioski tematycznej wciąż mają taką okazję, chętnych zapraszamy do zgłaszania się do menadżera wsi pani Marii Ignatowicz.
Jeżeli chodzi o planowane imprezy w Dąbrowie , najbliższa odbędzie się już we wrześniu, a wszystkich mieszkańców Dąbrowy zapraszamy do współpracy przy jej organizacji.
jest to chyba najczęściej odwiedzana częśc forum. dziękujemy za informacje, zobaczymy co z tego wyniknie....... Mam nadzieję , że nareszcie coś pozytywnego, coś w co my mieszkańcy będziemy mogli się zaangażowac i z czego będziemy mogli byc dumni
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach